WIE? STEMMING

Een man verliest zijn vrouw en komt op een bizarre manier in contact met een jonge vrouwelijke pianostemmer. Wat begint als de zoektocht naar de perfecte klank van een instrument wordt steeds meer een oefening in loslaten. Een wankel evenwicht tussen verliefdheid en verdriet bepaalt de maat van het verhaal. Humor is gelukkig nooit ver weg. Twee stemmen lezen voor. Muziek is hun tegenspeler. Je hoort klassiek werk van Liszt en Beethoven, maar ook nieuw gecomponeerde muziek. Stemming is een puur verhaal dat je auditief meeneemt van de eerste tot de laatste zin.

‘Stemming’ wordt de eerste productie van CABRÓN. Margot De Ley legde in 2019 de kiem voor dit project tijdens een schrijfresidentie in theater Zuidpool. Daar schreef ze een maand lang aan een tekst, oorspronkelijk bedoeld voor theater. Alejandra Theus en Mathijs F Scheepers lazen hem voor publiek tijdens de finissage. De reacties waren lovend, het was duidelijk dat dit project ooit nog een vervolg zou krijgen. De huidige crisis bracht de oprichters van het collectief dichter bij elkaar in hun drang en creativiteit om kunst en cultuur toch bij het publiek te krijgen na maanden van wederzijds gemis. Met Stemmingbrengt CABRÓN verbeelding en ontroering weer tot onder het vel van het publiek. Het stuk wordt in de eerste plaats een podcast die je in het najaar van 2021 zal kunnen beluisteren op diverse streamingplatformen. Maar Stemming zal nadien ook de vorm van een podcastperformance krijgen. Daarover later meer.

Het eerste luik van dit project zal zich afspelen in De Warande op 3 april 2021. CABRÓN sloeg namelijk de handen in elkaar met het collectief SLAK dat als Artist in Residence bij het Turnhoutse cultuurhuis het Festival of Loss organiseert. In de vorm van een livestream krijgt Stemming binnen dit kader een eerste live vertolking: een aanloop naar de podcast die in het najaar van 2021 te horen zal zijn.

LIVESTREAM

3 april 2021- 20u15- De Warande (Turnhout) – info & reserveren

CREDITS

tekst en regie: Margot De Ley

stemmen: Mathijs F Scheepers en Alejandra Theus

piano: Elisabeth De Loore

audio: Adriaan Severins

camera: Jeroen Broeckx

coaching: Tim Clement

productie: Sam Cunningham en SLAK

met steun van: de Stad Antwerpen, de Vlaamse overheid en De Warande